Toen ik startte met Mamabel had ik het zo bedacht dat ik, als ultieme in-en-om-het-huis mama ieder weekend iets zou koken wat ik nog nooit had gekookt. Daar zou vriendlief plezier van hebben, want: eten! Ik zou mezelf culinair ontwikkelen én ik zou een grandioze stroom aan recepten hebben om te delen op Mamabel.
Ha-Ha-Ha. Dat is echt mega goed gelukt.
Gelukkig word ik om me heen zo nu en dan nog wel geprikkeld tot het maken van iets anders dan de good old aardappels, groente, vlees of pastagerechten die hier door de keuken vliegen of we een dependance van Happy Italy zijn. Het werk diende al eerder als inspiratie voor een zalig bananenbrood en ook dit soepie heb ik te danken aan de fijne bedrijfslunch. Het recept is van Chrissy Teigen (die van John Legend) maar aangezien zij niet kookt op mijn werk, gaan de credits naar Sophie, onze gelegenheidschef.
Dit heb je nodig:
30 gram boter
1 kleine ui, gesnipperd
1 theelepel zout
1/4 theelepel zwarte peper
500 gram wortelen in stukjes
300 ml water met 2 groentebouillonblokjes
400 ml kokosmelk
1 stengel citroengras
1 theelepel verse geraspte gember
2 eetlepel Thai sweet chili saus
2 sjalotjes in ringen
Zo maak je het klaar:
Verhit de boter in de pan en fruit de ui. Voeg peper en zout en de wortelen toe.
Houd dit een minuut of twintig op een laag vuur in beweging, tot de wortel lekker zacht wordt.
Ondertussen kun je de sjalotjes frituren.
Verhit een flinke laag olie in een pan of zet je frituurpan aan en bak de sjalottenringen tot ze goudbruin zijn. (Let op bij frituren op het fornuis: gebruik een thermometer, kijk uit met water en gebruik een pan met dikke bodem en wanden).
Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier op een bord en ga verder met de soep.
Voeg de groentebouillon, de kokosmelk, het citroengras en de gember toe aan de ui en wortelmix.
Zorg dat het buitenste vel van het citroengras af is en kneus de stengel licht.
Laat dit drie kwartier op laag vuur pruttelen.
Haal het citroengras uit de pan en voeg de chilisaus toe.
Pureer het geheel met de blender en voeg naar smaak peper en zout toe.
Soep in de kom, sjalotjes erbij en smullen maar!
Een gedachte over “Wortelsoep met gefrituurde sjalotten”