Thom Kha Kai

Hebben jullie het weerbericht al gezien? Als we de weermannen en -vrouwen moeten geloven, fikken we volgende week met z’n allen de tent uit. Als ik iets lastig vind met zulke warme dagen, is het eten. Het is al gauw te veel moeite, ligt te zwaar op de maag of het is geen ijs. Aangezien iedere dag barbecueën slecht is voor je lijf én de planeet, heb je alternatieven nodig.

Dus opnieuw een recept voor een soepje. Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, om warm te eten of drinken als je het al zo warm hebt, maar het is beter voor je dan je (gevoelsmatig) afkoelen met ijskoud water (of bier). Bovendien is het een hele makkelijke manier om voldoende zout en vocht binnen te krijgen, dingen die je toch net een beetje meer nodig hebt met dit warme weer. Dit soepje is de schuld van het overgebleven citroengras van dit soepje. Team soep hier, je merkt het. Hij is klaar in een handomdraai, kun je mooi wat langer in de zon zitten.

Dit heb je nodig:
800 ml kokosmelk
500 ml kippenbouillon (zelfgemaakt, of van 1 bouillonblokje)
80 gram verse gember, geschild en in dunne plakjes gesneden
150 gram verse laos, geschild en in dunne plakjes gesneden
6 stengels citroengras, gekneusd en in stukken van 2 cm gesneden
8 limoenblaadjes
1 rode peper, in dunne ringetjes
400 gram kippendijvlees in blokjes van ca 2 cm
250 gram kleine kastanjechampignons, in partjes
Thaise vissaus
Kokosbloesem- of palmsuiker
Sap van 1 limoen
3 lente-uitjes, in dunne ringetjes

Afhankelijk van de aan- of afwezigheid van het zeepsop-gen
Blaadjes van 10 takjes koriander

Zo maak je het klaar:
Breng de kokosmelk, bouillon, gember, laos, citroengras, limoenblaadjes en rode peper tegen de kook aan.
Laat, zonder te koken, op laag vuur zo’n 40 minuten zachtjes trekken.
Haal de peperringen uit de soep (bewaar evt. voor garnering)
Voeg de kip en champignons toe en gaar zo’n 15 minuten mee
Voeg naar smaak vissaus, palmsuiker en limoensap toe, tot je de juiste verhouding zout, zoet en zuur hebt. Hier kwam dat neer op 1 limoen, een theelepel suiker en twee eetlepels vissaus. Maarrrrr, smaken verschillen, dus doe je ding.

(De gember, citroengras en limoenblaadjes eet je niet op, maar deze zitten wel in je pan. Persoonlijk vind ik dat knap irritant, want ik wil niet per lepel hoeven ontleden wat ik kan eten en wat niet. Daarom koos ik ervoor om, voor het toevoegen van de kop en champignons, alle stukken uit de bouillon te vissen en deze vanaf dat moment in een kookzeef mee te koken. Zo trekken de smaken overal lekker in, maar trek je alle rommel eruit voor je gaat eten.)

Verdeel de soep over de kommen en garneer met koriander, lente-ui en eventueel de ringetjes rode peper.

Soep Tom

Eet smakelijk! En vergeet je niet in te smeren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s