De andere checklist

Toen ik net zwanger was van Annabel kon ik, net als vele andere vrouwen, hele dagen vullen met het opzoeken en vergelijken van checklists, must-haves en favorieten van bloggers, vloggers en andere lijstjes makers.

Hydrofielen in alle kleuren en maten, geboortepakjes van linksgedraaide schapenwol, geurloze luieremmers (leugens!) en manicure gerei voor je kersverse mini mochten allemaal niet ontbreken. Ik vond het heerlijk om de info te verzamelen en nog veel leuker om het aan te schaffen. Het gat in mijn hand was nog nooit zo groot, maar ik zou mega voorbereid onze kleine dame verwelkomen.

Uiteraard heb ik inmiddels wel ontdekt welke items voor ons echt onmisbaar waren en welke dingen compleet overbodig zijn gebleken.

Er is echter nog een lijstje met zaken die handig zijn om te regelen, maar waar je veel minder over leest. Omdat er minder aan verdiend wordt, of omdat het gewoon niet zulke blije lijstjes zijn. Maar dat maakt de zaken die erop staan niet minder belangrijk. In tegendeel.

Misschien ben je bij een tweede zwangerschap wat nuchterder of komt wijsheid echt met de jaren, maar ik houd me nu misschien nog wel meer bezig met dit soort dingen dan met welke wikkeldoek de zachtste is. Gelukkig kunnen de meeste van deze zaken ook nog ruimschoots na de geboorte, dus kun je eerst genieten van mini kleertjes en zachte dekentjes, voor je over gaat op serieuze zaken.

Aanvulling salaris vader/ouderschapsverlof
Toen het nieuws bekend gemaakt werd dat vaders per 1 juli van dit jaar recht hebben op vijf weken extra verlof, deed ik een klein vreugdedansje. Het is natuurlijk nog steeds een lachertje (zeker vergeleken met sommige andere Europese landen). Want hoewel je als vader niet fysiek hoeft te herstellen van de geboorte van je kindje, gebeurt er natuurlijk wel ontzettend veel in je leven als je (nog) een kindje krijgt. Maar laten we een gegeven paard niet in de bek kijken, die vijf weken (met de week die er al was dus zes) zijn in ieder geval een goed begin. Nadeeltje is wel dat je over die periode maar 70% salaris krijgt. Dus zijn wij vanaf de positieve test gestart met geld apart zetten om die 30% uit eigen zak aan te vullen.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor ouderschapsverlof. Wil je hiervan gebruik maken? Check dan of in jouw CAO is opgenomen dat je hiervoor (deels) een vergoeding krijgt. Zo weet je hoe veel je vooraf extra kunt sparen om tijdens de periode van opnemen geen gaten in je begroting te krijgen.

Zo hoef ik niet bang te zijn voor een ‘geen-saldo-walk-of-shame’ in de supermarkt, maar kunnen we ons bezighouden met wat écht belangrijk is. Alle filet americain, rosbief, biefstuk en rode wijn opeten en -drinken die we gekocht hebben van die gespaarde centjes. Oh, en baby knuffelen natuurlijk.

Erkenning en gezag
Als je, zoals mijn lief en ik, niet getrouwd of geregistreerd bent als partner, is een aantal zaken niet standaard geregeld. Waaronder de juridische erkenning als ouder. Deze erkenning maakt je juridisch ouder van je kind en geeft als voordelen, onder andere, de mogelijkheid voor het kind om te erven van de betreffende ouder of de achternaam van de betreffende ouder over te nemen. Het regelen hiervan is gelukkig heel eenvoudig, namelijk door (gratis!) je kind te erkennen in de gemeente waar je woonachtig bent. Let op: de moeder moet ook een handtekening zetten, je kunt dit als partner dus niet zelf even regelen.

Hetzelfde geldt voor het gezag. Als ongehuwde partners ben je niet automatisch beiden juridisch verantwoordelijk voor jullie kindje. Degene die het minderjarige kind heeft erkend, krijgt niet automatisch het gezag over het kind. Voor het regelen van het gezag kun je naar de rechtbank, of dit regelen via rechtspraak.nl. Dit kan pas nadat de erkenning heeft plaatsgevonden. Wel even de juiste volgorde aanhouden dus.

Spaarrekening
Laat ik maar meteen beginnen met zeggen dat dit natuurlijk geen must is. Sommige ouders hebben al moeite genoeg met het dagelijks levensonderhoud wat een (klein) kind met zich meebrengt. Het leven is duur en het wordt alleen maar duurder. Wij bevinden ons in de bevoorrechte positie dat we wel kunnen sparen en hopen dit tot Annabel haar achttiende te kunnen blijven doen en gaan dit vanzelfsprekend voor haar zusje ook doen. Zo hebben ze tegen die tijd een mooi startbedrag voor een rijbewijs, een auto of misschien wel de inrichting van een studentenkamer/woning.

We sparen maandelijks een vast bedrag via een Zilvervloot spaarrekening. Hierop krijgt ze aan het einde van de spaartijd een bonus van (maximaal) 10%. Dat is toch mooi meegenomen (tenzij ze dat meteen in de kroeg uitgeeft natuurlijk).

Voogdij
Een onderwerp waar je natuurlijk liever niet over nadenkt, want ik hoop dat Annabel en de baby pas afscheid van ons hoeven te nemen als we oud en gerimpeld zijn. Maar, zoals mijn moeder altijd zei, je wilt ook niet dat je brand krijgt, maar je sluit wel een brandverzekering af. Om te beslissen wie wij als voogd aan wilden wijzen hebben we een aantal factoren meegenomen. Welke waarden in het leven vinden wij belangrijk, wat is de visie als het gaat over religie en hoe streng of vrij verwachten wij dat de voogd in kwestie is. Sommigen opties vielen af omdat ze zelf al (veel) kinderen hebben en sommigen omdat ze te oud zijn. Uiteindelijk was de keuze voor ons gauw gemaakt en zijn mijn beste vriendin en haar vriend de aangewezen personen om voor Annabel te zorgen, mocht ons iets overkomen. Geregeld en nu nooit meer aan denken.

Uitvaartverzekering
Alweer zo’n onderwerp waar je liever helemaal niet over nadenkt, zeker niet als je humpie slechts luttele weken oud is. Maar toen wij de ergste baby roes hadden verlaten, hebben we er toch maar gauw een afgesloten. Want ook hier geldt: je wilt niet dat het gebeurt, maar als het toch zo is, kun je het maar beter goed geregeld hebben. Annabel is opgenomen in mijn verzekering en daarmee tot haar 21e gratis mee verzekerd. We hebben lang getwijfeld om direct een eigen verzekering voor haar af te sluiten. De kosten zullen met de jaren flink stijgen en wie weet hoe duur een uitvaartverzekering in 2036 (niet aan denken, niet aan denken) is. Als zij dan haar verzekering kan overnemen tegen een gunstige premie, kan haar dat geld schelen. Aan de andere kant kun je niet álles indekken, dus we kozen voor het bijschrijven op mijn verzekering. Let op: dit moet je dus wél even regelen. Dit wordt niet automatisch gedaan.

Dat waren ze wat mij betreft.

Wat vond jij heel belangrijk om te regelen, waar je weinig over leest?

Een gedachte over “De andere checklist

  1. Belangrijke zaken inderdaad.
    Hier ook geregeld en nooit meer aan denken, want wordt al verdrietig bij het idee.
    Ennehh: ‘Geurloze luieremmers, (leugens!)’🤣

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s