Boterkoek (op twee manieren)

In de laatste maanden van mijn zwangerschap was ik allergisch voor stilzitten. Nesteldrang had zich van mij meester gemaakt en heel de dag was ik in de weer. Bij voorkeur met schoonmaken of eten koken. Een prima combinatie, want die twee houden elkaar lekker in stand. Als je denkt dat je huis schoon is, moet je eens een appeltaart gaan bakken (en laten opeten door mijn vent). Zo ging ik van snelkookpan naar stofzuigsessie en weer terug.

Met name het bakken was een kant van mezelf die ik niet zo goed kende. In de keuken staan heb ik altijd plezier aan beleefd, maar gebak haalde ik bij de bakkerij en niet uit m’n eigen keuken. Als één van mijn eerste baksels maakte ik een boterkoek. Makkelijker kan bijna niet, maar hij werd met luid gejuich ontvangen.

Hoewel mijn stofzuigverslaving onverminderd aanwezig is, heb ik het bakken wel op een laag pitje staan. Tot afgelopen donderdag. Het halfjaarlijkse vriendenweekend van mijn lief stond voor de deur en dat betekent twee dingen. Ten eerste worden miss mini en ik getrakteerd op een hapje eten buiten de deur als afkoopdeal en ten tweede bak ik een boterkoek voor mijn lief zodat hij het hele weekend aan mij kan denken. Niet dat die boterkoek het drie dagen redt, maar de vette vingers aan zijn kleren herinneren hem er met gemak het hele weekend aan.

Zoals gezegd, dit is een makkie. Makkelijke ingrediënten, zo klaar en een eenvoudig maar lekker hapje bij je koffie visite of gewoon voor jezelf tijdens een slechte film of goed boek.

Kanttekening: jarenlang heb ik vooraan de ‘alleen roomboter is echte boter’ parade gelopen. Echter heb ik mijn eetpatroon vanwege een dochter met koemelkallergie serieus onder de loep moeten nemen en onderstaand recept is net zo lekker met Wahjang in plaats van roomboter. Geloof me, ik heb het blind laten testen.
Vervang daarnaast het ei voor de ‘finishing touch’ door wat sojamelk en je maakt hem helemaal vegan. Het eiwit in de sojamelk geeft een mooi bruin laagje.

Dit heb je nodig
340 gram roomboter/Wahjang, op kamertemperatuur
270 gram witte basterdsuiker
375 gram bloem
1/2 theelepel zout
Rasp van een halve citroen

Boter voor je bakvorm
1 losgeklopt ei of een beetje sojamelk

Zo maak je hem
Verwarm de oven voor op 170 ℃
Bedek de bodem van je bakblik (20×20) met bakpapier
Vet de onbedekte randen in met boter
Meng de boter, suiker, bloem, zout en citroenrasp
Kneed tot een mooi deeg
Doe het deeg in de vorm en druk het aan zodat het overal even dik is
Kerf met een vork een ruitjesmotief (of hartjes, of rondjes of whatever) in het deeg
Bestrijk met het losgeklopte ei of een beetje sojamelk
Bak de boterkoek in zo’n 35 minuten goudbruin
Laat de boterkoek na het bakken minimaal vijf uur afkoelen

Eet smakelijk!

img_20191115_120348_resized_20191116_051406443.jpg

 

 

 

 

Een gedachte over “Boterkoek (op twee manieren)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s