Zwangerschap gezwijmel

Vandaag is best een bijzondere dag. Volgens mijn vriend ben ik een muts en zie ik mijlpalen waar ze niet zijn, maar ik vind het een bijzondere dag. Vandaag is Annabel namelijk 39 weken en 5 dagen oud. Ze is exact even lang buiten de buik als dat ze erin heeft gezeten.

Dus ging ik vanmorgen op zoek naar de laatste buikfoto die ik heb gemaakt en je snapt, ik zat weer even helemaal in mijn zwanger vibe. Er zijn talloze lijstjes te vinden met redenen wat er niét leuk is aan zwanger zijn en misschien deel ik mijn kijk daarop ook nog eens. Maar vandaag vind ik het veel leuker om stil te staan bij wat ik wél leuk vond aan zwanger zijn. Nu vond ik zwanger zijn an sich één van de mooiste dingen die ik ooit heb meegemaakt, maar ik probeerde het in te delen in een paar dingen die, als je het mij vraagt, zwanger zijn nóg leuker maken.

ETEN!
Hoe lekker is het dat je als zwangere met de meest idiote voedselcombinaties of hoeveelheden wegkomt, onder het mom van ‘cravings’. Ik snap ook wel dat paprikachips en schuimblokken geen gangbare combi is en dan heb ik het nog heel normaal gehouden. Ik dronk ineens cola of m’n leven ervan af hing, terwijl ik normaal nooit cola drink en Ben&Jerry waren mijn beste vrienden (rinkelderinkel, zeiden de kassa’s bij de Appie). En in plaats van een bedenkelijke blik te krijgen van de kassière, word je bemoedigend toegelachen. ‘Ach, heeft je baby trek in knakworsten met poedersuiker en augurkensap he?’ Kan gewoon.

Je dikke buik
Oh, wat mis ik dit soms nog. Als je na al die vreetfestiviteiten op ontploffen staat, kun je die dikke buik gewoon lekker laten hangen. Je hoeft hem niet in te houden omdat je eigenlijk een te strakke spijkerbroek hebt aangetrokken naar een etentje, maar gewoon ongegeneerd onderuit gezakt zitten. Wat zeg ik? Lekker die knoop los en niemand die er wat van vind. Ik weet niet of dit is hoe mannen met een bierbuik zich voelen, maar dan overweeg ik ernstig om die te laten staan!

Mensen zijn veel liever
Het is eigenlijk te idioot voor woorden dat je een mensje in de maak moet hebben om een beetje fatsoenlijk behandeld te worden. Maar eerlijk is eerlijk, ik genoot enorm van alle belangstelling. Mensen die je willen helpen met allerlei dingen, begaan zijn met je gezondheid: helemaal top! Het mooiste was toen mijn lief en ik onze ‘babymoon’ in Rome vierden. In Italië worden zwangere vrouwen op handen gedragen (wisten wij niet) en we hebben nergens, zelfs niet bij de kassa in de supermarkt, in de rij hoeven staan. Ik kan je wel vertellen, dat maakt een toffe stad als Rome nóg leuker. Daar kan geen Roma Pass tegenop.

Nieuw leven
Het aller prachtigste aan zwanger zijn, is natuurlijk het leven in je buik . Het getrappel en gedraai, de reacties op stemmen of muziek, het ultieme samen zijn. Ik kan tranen in m’n ogen krijgen als ik eraan denk. Wát een wonderlijke gebeurtenis. Toen ik de filmpjes van het gekrioel in mijn buik opnam, vroeg ik me weleens af of ik echt zeventig filmpje van diezelfde buik nodig had. Maar toen ik vanmorgen door de zwangerschapsfoto’s en filmpjes scrollde was ik er blij mee. Zalig om terug te zien!

Gedeelde blijdschap
Het moment dat op de zwangerschapstest het woord ‘zwanger’ verscheen, heb ik zitten brullen als een klein kind. Ik was zó intens blij, daar waren geen woorden voor. Maar wat ik me toen niet realiseerde, was hoe blij je ook andere mensen met je zwangerschap maakt. Onze ouders die opnieuw een kleinkind mochten verwelkomen, maar ook een nichtje voor onze broers en zussen en een baby om ongelooflijk te vertroetelen voor lieve vrienden en suikertantes. Onze baby, gemaakt uit liefde, zorgde voor nog zo veel meer liefde. Alleen al het vertellen over de zwangerschap aan alle lieve mensen om ons heen: wat een feestje!

Shoppen!
Hoewel winkelen in mijn geval bij voorkeur vanuit een luie stoel gebeurt, met een glas wijn of een kop thee in de hand en een laptop op schoot, kan ik voor de kleine meid helemaal los gaan. Dat begon natuurlijk al met de kamer, maar al snel ontdekten we hoe enorm veel er uit te zoeken valt als je zwanger bent van je eerste kindje (bij een volgende wordt het minder, toch?). En wat bleek? Ik vond het fantastisch. (Zelfs zo leuk dat ik mezelf onlangs een koopverbod oplegde, omdat het volledig uit de klauwen escaleerde.) Het reguliere shoppen verving uiteraard het online shoppen niet. Je moet iets, als je midden in de nacht wakker ligt van een schoppende baby en je je ineens realiseert dat je nog de helft van je checklist moet aanschaffen.

Last but not least: slapen!
In de eerste fase van je zwangerschap word je overvallen door een vermoeidheid die zijn weerga niet kent. Zelfs nu ik al negen maanden moeder mag zijn van een meisje dat doorslapen onderaan haar prioriteitenlijstje heeft staan, is het niet te vergelijken met de vermoeidheid van dat eerste trimester. Dat betekende dat ik die eerste weken geregeld om acht uur plat ging. En dat is helemaal geen straf als je dol ben op slapen.
En vriendlief die ineens drie keer zo vaak als anders bij zijn vrienden op de bank zat. Zo hadden we er allebei tenminste wat aan. Die vermoeidheid mis ik niet, al denk ik soms wel met weemoed terug aan de nachten dat ik zonder moeite klokje rond sliep. Maar die zullen voorgoed tot het verleden behoren, vrees ik.

Wat vind/vond jij het leukst aan zwanger zijn?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s