Voorheen kochten wij wekelijks een stapel havermout koeken op de markt in Barendrecht. Super leuk en uitstekend als ‘tussen de bedrijven door ontbijtje’
Maar die euro per koek ging me steeds meer tegenstaan dus werd het tijd om zelf de keuken in te duiken. Het resultaat mag er zijn en wat helemaal fijn is, ze zijn zo klaar.
De volgende ingrediënten heb je nodig:
2 eieren
1 tl kaneel
rasp van 1 sinaasappel
200 gram bloem
2 tl bakpoeder
100 gram boter op kamertemperatuur
135 gram kristalsuiker
135 gram bruin basterdsuiker
snufje zout
1 tl vanillextract
180 gram havermout
100 gram walnoten, grof gehakt
Meng de eieren, kaneel en sinaasappel rasp door elkaar en laat dit een uurtje staan, terwijl de oven opwarmt tot 180 graden.
Doe de boter, suiker, basterdsuiker, zout en vanille extract in een kom en mix dit kort. Meng hierna de bloem en het bakpoeder er doorheen. Voeg het ei-mengsel dat je hebt gemaakt eraan toe en roer alles goed door.
Voeg als laatste de havermout en gehakte walnoten toe.
Draai balletjes van een cm of twee en druk deze iets plat op de bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de balletjes, tenzij je één grote koek wilt 🙂
Bak ze in een minuut of 12 lichtbruin. De koekjes komen vrij zacht uit de oven, maar harden nog wat uit bij het afkoelen. Wil je dus die lekkere krokante buitenrand, maar een smeuïge binnenkant? Bak ze niet te lang.