De feestdagen: een verlanglijstje

Hoewel we deze maand begonnen met een historische negentien graden, is het toch echt november. En dat betekent dat je maar drie keer met je ogen hoeft te knipperen of de feestdagen staan voor de deur. Wellicht dit jaar in een iets ander jasje dan andere jaren, maar voorbij laten gaan is geen optie. Want onze stuiter dreumes gilt al ruim een maand dagelijks op ‘Lindedlaas’ en ik kan stiekem niet wachten om één van mijn favoriete jeugd tradities met haar voort te zetten.

Natuurlijk gaan die bijzondere dagen in december vooral om het samen zijn, maar op pakjesavond in spanning afwachten of er nog een pakje voor jou in de zak zit, heeft zeker bijgedragen aan het plezier. Daarom maakte ik een verlanglijstje op lijstje.nl. Zoals vorig jaar beschreven houden wij graag het ‘want, need, wear, read’ principe aan, als je het mij vraagt een uitstekende manier om wel cadeautjes te geven, maar niet te verzanden in een schreeuw-festijn waarbij alleen maar gescheurd en gegooid wordt, zonder blij te zijn met wat er onder het papier vandaan komt. Op de avond zelf zorgen we ervoor dat ook aan het later toegevoegde stukje ‘eat’ ruimschoots gehoor zal worden gegeven.

Natuurlijk gaan we er niet vanuit dat het hele lijstje wordt afgestreept (liever niet zelfs! Het moet wel leuk blijven) maar een beetje keuze voor de gever is ook wel leuk, toch?


Kleding
Kleding heeft madame genoeg. Maar met het oog op haar nieuwe kamer, en dan vooral haar nieuwe bed, heeft miss mini wel een aantal pyjama’s nodig. Vorig jaar kreeg ze van haar peetouders een enorm schattig exemplaar uit de Limited Edition lijn van Feetje en voor dit jaar staat er eentje uit de 2020 versie van deze collectie op het lijstje. Eerlijk is eerlijk, hier wil je zelf ook in slapen toch?

Boeken
Vaste prik op Annabel haar verlanglijstjes. Langzaam maar zeker gaan we steeds meer over van de kartonnen gooi en smijt boekjes, naar serieuze prentenboeken met langere verhalen.
Voor haar verjaardag kreeg ze Prinses Arabella is jarig en dat boek hebben we eerste maand iedere avond moeten voorlezen. Tijd voor uitbreiding van de collectie, en hoe kan dat beter dan met ‘Prinses Arabella wordt grote zus’? De boeken uit de prinses Arabella reeks zijn vlot geschreven, voorzien van leuke tekeningen en hebben allemaal een grappig einde. Ook leuk voor papa en mama!

Daarnaast staat Nederland op het lijstje. Een zoekboek en opvolger van de, hier met huid en haar verslonden, Gele Ballon. Het liefst in de grote kartonnen versie zodat je er ook met meerdere kindjes tegelijk in kunt zoeken én dat ie tegen een stootje kan.

Als laatste ‘de Grote Vijf’. Die stond nog op haar lijstje van haar verjaardag en hoewel de leeftijdsindicatie het heeft over ‘vanaf 3 jaar’ denk ik dat al die grote, stoere dieren Annabel wel kunnen bekoren.

Spelletjes
Met haar tweede verjaardag was het nog een twijfelgevalletje, maar erna kreeg ik van zo veel mensen te horen hoe leuk dit spel is, dat ik hem toch maar op haar lijstje heb gezet: Haba – Mijn Eerste Boomgaard. Een spel met mooie, grote speelstukken die uitnodigen om te spelen. Ik kijk uit naar de dag dat Annabel echt het geduld heeft om aan tafel een spelletje te spelen waarbij we om de beurt iets mogen doen. Dit lijkt me een goed begin.


Dan Nijntje Colorino, een spel waarbij met behulp van gekleurde pinnetjes een afbeelding kunt namaken. Kleuren en vormen zijn een hit momenteel, dat bleek wel uit het ‘Ik leer vormen en kleuren’ spel dat we voor haar tweede verjaardag vroegen. Colorino klinkt als een welkome aanvulling op dit leerproces.


Last but not least: Knappe koppen. Een bordspel voor ouders met hun kinderen, geschikt vanaf twee jaar maar wel een aantal jaar leuk. Dus óók als de neefjes komen spelen, kan dit spel op tafel. Daagt uit met fysieke opdrachten en stimuleert spelenderwijs de ontwikkeling van taal- en rekenvaardigheden. Ik kende het niet, maar kreeg meermaals de tip en moet me inhouden hem niet meteen zelf te bestellen.

Rollenspel
Inmiddels denk ik al een jaar geleden, nam ik van een bekende een klein poppenhuis over. In de maanden die volgden spaarden we meubeltjes bij elkaar en inmiddels is de boel compleet. Een perfecte timing, want rollenspellen doen het momenteel prima, dus ik schat in dat het poppenhuis een succes zal zijn. Staat dus niet op het verlanglijstje, maar is het ‘grote’ cadeau van papa en mama.

Ik heb momenteel een gigantische soft spot voor alle speelgoed dat is toegespitst op ‘grote zus – kleine zus’. En aangezien ik me al sinds het kraamlijstje van Annabel afvraag of het al een geschikt moment is om Maileg muisjes erop te zetten, kon ik me nu niet inhouden. Ik koos voor vader en moeder, grote zus en baby zus. Dan kun je het ook nog een beetje verantwoorden als ondersteunend in deze life changing gebeurtenis, toch? Ook hier geldt: ik moet me inhouden ze niet gewoon zelf te kopen. Wat zijn ze leuk!

En als laatste een poppenbedje voor haar recent gewonnen baby Annabell. Al wordt dat nog wel een uitdaging, want Annabel (de peuter) vindt de pop een beetje eng als de ogen dicht gaan. Dat wordt zittend slapen voor de baby vrees ik. Het bedje is van Ikea en lekker sympathiek geprijsd.

Creatief
Annabel vermaakt zich uitstekend met twee potjes klei. Rollen, balletjes maken, in en uit het potje (keer honderd) en stiekem twee kleuren door elkaar kneden (system crash bij mama). Maar toen ze bij haar nichtje aan tafel zat en daar ineens allerlei kneed en pers attributen tevoorschijn kwamen, werd kleien nog leuker. Dat willen we thuis ook, de Play-Doh pers gaat op het lijstje.

Hoewel we geen bad hebben, lenen de tegels in de douchecabine zich uitstekend voor dit leuke schoencadeautje: badkrijtjes. Badderen is al een hobby, maar dat wordt nu vast een nog groter succes. Voor Annabel dan, ik ben benieuwd of papa ook nog blij is als hij op maandag de badkamer mag poetsen.

En natuurlijk is een lijstje voor Annabel niet compleet zonder een cadeautje van Grimm’s. Om de creativiteit, fantasie en motoriek te bevorderen, kozen we nu voor de Grimm’s magneetpuzzel basisvormen. Vooral het magneet gedeelte spreekt me aan, want het gros van de puzzels kan in huize Mamabel niet meer gemaakt worden tot de bank weer eens van zijn plek is geweest.

Zo, dat is ie voor dit jaar. Zoals gezegd is het niet de bedoeling dat Sint en Piet het hele lijstje inslaan, maar een beetje inspiratie voor potentiële hulp Sinterklazen is altijd welkom, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s