Nu dagen de korter en kouder worden, groeit de behoefte aan comfortfood. Lekker in je joggingpak in een hoekje van de bank gekruld met een bord vol lekker en voedzaam eten. Een van onze favorieten is (patatje) stoofvlees. Heerlijk met een glas rode wijn smikkelen, terwijl je huis de hele dag naar kerst ruikt vanwege de kruidnagel in de pan.
We eten nog steeds weleens stoofvlees (al kan ik me de laatste keer eigenlijk niet meer herinneren) maar lang niet meer zo vaak al voorheen. Het voornemen om minder vlees, en vooral minder rundvlees, te eten, gaat ons best redelijk af. Niet in de laatste plaats omdat ik van mijn beste vriendin een gaaf kookboek kreeg wat daar een handje bij helpt. De Vegabijbel staat vol met makkelijke, vegetarische recepten, waaronder dit recept.
Absoluut een aanrader als je probeert wat bewuster met je voeding om te gaan en wat minder vlees te eten.
Komt ie:
Kanttekening: als je team zeepsop bent als het over koriander gaat, kun je deze halveren of zelfs weglaten. In dat geval kun je wat extra peterselie aan het gerecht toevoegen, eventueel met wat munt.
Dit heb je nodig
150 g ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
500 g flespompoen, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
2 paprika’s, in blokjes
800 g tomatenblokjes, uit blik
300 g zwarte bonen, gekookt
6 abrikozen, gedroogd en fijngesneden
1 el kaneel
1 el kurkuma
1 el komijnzaad, gemalen
1 el korianderzaad, gemalen
1 sinaasappel, sap en rasp
200 g couscous
200 g Griekse yoghurt
10 g peterselie, fijngehakt
zonnebloemolie
Kies een grote stoofpan en verhit hierin een eetlepel olie. Als de olie goed op temperatuur is, voeg je de gesnipperde ui en knoflook toe. Bak deze tot de ui glazig wordt. Voeg hierna de pompoen en paprika toe en bak ze vijf minuten mee.Voeg hierna de kruiden toe en roer goed door.
Na drie minuten voeg je de tomatenblokjes, zwarte bonen, abrikozen, sinaasappel (sap en rasp) toe en laat het geheel in een half uurtje sudderen tot de pompoen beetgaar is.
Let op: zorg dat de pompoen niet uit elkaar valt.
Ondertussen kun je de couscous bereiden zoals op de verpakking staat.
Verdeel de couscous en pompoenstoof over de borden en garneer met een lepel Griekse yoghurt en wat peterselie.
Smullen maar!
