Wat te doen op Texel

Dit najaar is het de achtste keer dat wij vakantie vieren op Texel. In maart 2015 gingen we voor het eerst en werden we op slag verliefd op het eiland. Fijn bijkomend voordeel is het optreden van Plaatstaal ieder najaar. In het begin maakten we daar een lang weekend van, inmiddels plakken we er gewoon een weekje vakantie omheen.

Waar we de eerste bezoekjes menig avond in de kroeg te vinden waren en onze dagen vooral wandelend en fietsend doorbrachten, zijn momenteel de dagen beter gevuld dan de avonden. Fietsen en wandelen voeren nog steeds de boventoon in de activiteiten. Denk aan alle prachtige duingebieden, kilometers kust of bijvoorbeeld het Sommeltjespad met jonge kinderen, en fietsen is nog fijner nu we dit keer onze eigen fietsen bij ons hebben. Maar nu Annabel wat groter wordt, zijn al die activiteiten op Texel nóg weer leuker om te doen!

Als je het mij vraagt, zijn de volgende activiteiten een aanrader om te doen als je Texel bezoekt. Uiteraard is de lijst met leuke dingen oneindig lang, dus wie weet verschijnt er nog eens een vervolgartikel.

EcoMare
Een activiteit die wij al ontzettend leuk vonden voordat Annabel er was maar die uiteraard perfect is met kinderen. Je leert op een grappige manier over alle dieren in de Noord- en Waddenzee en je vindt er allerlei soorten vogels, bruinvissen en andere zeedieren. Het museum is goed voor uren vertier. En als je op tijd bent, kun je zien hoe de zeehonden worden gevoerd en kun je horen hoe wordt uitgelicht waarom de zeehonden in Ecomare zitten en niet in de zee.

Kosten
Kinderen 4 t/m 13: € 9,50
Volwassenen: € 13,50

cof

Garnalenboot
Als groot garnalenfans, kan een tochtje op de garnalenboot niet ontbreken tijdens een bezoek aan Texel. Met de TX10 of TX20 vaar je de Waddenzee op om garnalen te vissen. Tijdens de ongeveer twee uur durende tocht word je door de schippers op amusante wijze verteld wat ze doen en hoe het garnalen vissen in zijn werk gaat. Uiteraard worden er ook andere dieren gevangen. Vervolgens is het de beurt aan de kinderen aan boord om deze vissen weer vrij te laten in het water. De garnalen worden gekookt en gepeld en bij het verlaten van het schip, krijg je een zakje mee. Verser dan dat krijg je ze niet. Als je geluk hebt, zie je misschien nog wel zeehonden tijdens de tocht!
Kosten
Kinderen 4 t/m 12: € 12,50
Volwassenen: € 15,00

De vuurtoren
Google, ansichtkaarten, oneindig veel souvenirs en prullaria, overal zie je de vuurtoren als je het over Texel hebt. Een unieke plek, namelijk de enige in Nederland waar je aan drie kanten het water op kijkt. De wandeling er naartoe is alleen al genoeg om je ogen uit te kijken en als je eenmaal de 118 treden hebt getrotseerd word je beloond met een spectaculair uitzicht. Mag absoluut niet ontbreken tijdens een vakantie op Texel.
Kosten
Iedereen boven de drie jaar € 4,50

cof

Roofvogelshow
Met een vriend die een tikkie gek is van roofvogels, is dit een terugkerend item tijdens onze vakantie. Bezoek de Texel Zoo met een prachtige vlindertuin en imposante roofvogels en sluit af met de roofvogelshow. Op hilarische wijze wordt verteld hoe ze eten, wat ze eten en hoe groot ze kunnen worden. En als je geluk hebt, landt er misschien zomaar eentje op je arm. Heel leuk voor kinderen, maar zeker zo leuke voor grote kinderen 😉
Kosten
Kinderen 4 t/m 11: € 6,50
Volwassenen: € 9,00

Paardenkar door de Slufter
Als Randstadstelletje blijven wij ons iedere keer weer verbazen over de ruimte en het prachtige landschap dat Texel is. We kunnen uren wandelen door de duinen en over het strand, maar als je op Texel bent, vergeet dan vooral de Slufter niet. Met de Jan Plezier, rijd je in een paardenkar met Belgische trekpaarden ervoor door een stuk van één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Je wordt voorzien van allerlei leuke weetjes en informatie en ik beloof je dat je je ogen uitkijkt. Toen wij er waren was het best fris en grauw, dus als we nog eens een heldere, zonnige dag treffen, doen we dit zeker nog eens over.
Kosten
Kinderen 4 t/m 12: € 10,00
Volwassenen: € 19,50

DSC00625

Lammetjes knuffelen
Hoewel deze activiteit zich beter leent in het voorjaar, kun je uiteraard ook in het najaar de schapenboerderij Texel bezoeken. Niet alleen om lammetjes te knuffelen, maar ook om meer te leren over de verschillen schapenrassen op het eiland en om lekkernijen te kopen in de boerderijwinkel. Rijd rondjes over het erf, ga picknicken of speel in de strobalen. Lammetjes knuffelen hebben wij al afgevinkt op het lijstje, maar zodra Annabel oud genoeg is, gaan we dit absoluut nog eens doen en plakken we alle andere activiteiten er achteraan.
Kosten
Kinderen 4 t/m 12: € 4,50
Volwassenen: € 5,50

Naast wandelen en fietsen is er één ding dat wij ongelooflijk graag doen op Texel (of eigenlijk overal) en dat is eten! Smaken verschillen en hoewel we iedere keer een nieuw tentje proberen te bezoeken, zijn er altijd nog barretjes, bistro’s en restaurants te vinden waar we nog niet geweest zijn. Maar deze wil ik je zeker meegeven.

Jutterplank Kaap Noord
Mocht je nou ’s avonds een uitgebreid diner op de planning hebben, ga de Jutterplank dan maar een andere dag eten. Deze heerlijke plank vol lekkernijen, eet je op één van de mooiste locaties van het eiland. Zoals op zoveel plekken op Texel, kun je er proeven van lokale specialiteiten, maar ook invloeden van buitenaf vind je hierop terug. Fiets er naartoe door het prachtig duingebied en kijk uit over zee terwijl je smikkelt en smult. Geniet ervan met een lekker Texels Skuumkoppe en ik beloof je, hier kom je voor terug.

Kosten: € 19,50

IMG_20191010_123317_resized_20191010_052835385

Cheesecake Smulpot
Officieel ben ik geen enorme taart fan. Hoewel ik na bijna een jaar melkvrij eten volgens mijn op het moment een complete banketbakker leeg zou kunnen snoepen, maakte ik voor deze taart jaren geleden al graag een gaatje in de agenda. Je zit er bere gezellig in het centrum van Den Burg en je smikkelt er van het aanbod verse taarten. De cheesecake is om je vingers bij af te likken, maar ook de worteltjestaart is een aanrader. Gewoon allebei bestellen dus!

Prijs verschilt per gebakje

Juttertje bij de Jutter
Waar het voor ons zo’n beetje begon. Tijdens ons eerste bezoek aan het eiland zochten we live muziek en dat vonden we in de zingende barman Tjeerd van de Jutter. We dronken er (veel te veel) Jutters en het plan werd opgevat om Plaatstaal te programmeren. Zo gezegd, zo gedaan en dit jaar speelt de band er voor de vijfde keer. Juttertjes drinken doe ik niet meer, maar er gaat geen vakantie op Texel voorbij zonder minstens een keer of drie bij Tjeerd aan de bar te hebben gezeten voor een pilsje of een kop koffie. Wil je effe lekker feesten, ga er dan op vrijdag of zaterdag heen. Gegarandeerd volle bak en een heerlijke sfeer.

Als ik zou willen kan ik nog uren en pagina’s doorgaan over dit fantastische eiland. Maar om het een beetje behapbaar te houden voor de lezer, laat ik het hier even bij.

Wordt ongetwijfeld vervolgd. Misschien niet in een artikel, maar zeker wel als aanstaande vakantie. Wil je daarvan meegenieten? Volg me dan op Instagram en check m’n stories.

2 gedachten over “Wat te doen op Texel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s