Leve de Koning

Al zo lang als ik me kan herinneren, is Koningsdag mijn favoriete dag van het jaar. Oke, misschien een gedeelde eerste plaats met mijn verjaardag. En Oud&Nieuw. Ik houd nu eenmaal van feestjes. Sowieso ben ik voorstander van activiteiten waarvoor ik mijn dorp niet uit hoef. Combineer dat met een plein vol bekenden, eten en drinken overal waar je kijkt en het feit dat het (meestal) een extra vrije dag oplevert, en je weet waarom ik Koningsdag zo’n fijne traditie vind.

Hoewel ik vooraf nog niet precies wist hoe ik Wim Lex z’n verjaardag dit jaar zou vieren, wist ik wel dat de invulling dit jaar beduidend anders zou zijn dan andere jaren. Met je ukkie in de draagzak, bier morsen op haar hoofd, terwijl een veel te luide speaker slechte Hollandse hits haar oortjes in knalt, leek me niet zo’n goed idee.

Dus startten wij de dag zaterdag ontspannen met een ontbijtje op de bank en kuierden we tegen elven, net na de ergste buien, richting het centrum van Barendrecht. Waar de wandeling over de winkelstraat normaliter enkel dient als onderdeel van de route naar het bierplein, was dit nu de hoofd activiteit van de dag.

We baanden ons een weg langs kleedjes vol kinderkleding (‘nee lieverd, ze heeft echt genoeg’), kinderboeken (‘schat, je kunt haar net zo goed een boodschappenbriefje voorlezen’) en talloze vierkante meters vol speelgoed, muziek (‘ja, nu moet jij dus ook doorlopen Ro’) en leesvoer. Mijn argument dat we ook één dag per week een nichtje te entertainen hebben was schijnbaar overtuigend genoeg, en we haalden het einde van de rommelmarkt niet zonder geld uit te geven. We scoorden een mooi houten telraam en een toren met stapelblokken die volgens de verkoper een regelrechte hit waren. En dat voor een paar euro. Iets zei mij dat we over een paar jaar zelf op zo’n kleedje zaten om deze regelrechte hit aan een volgend paar kersverse ouders te verkopen. Ach, dat is dan ook een soort van traditie, nietwaar?

We wandelden door richting feestplein en schuilden binnen voor de regen. In plaats van bier bestelde ik koffie en een ontevreden kreet vanuit de draagzak, maakte duidelijk dat ook miss mini wel een slokje lustte. Zo zat ik daar, in de kroeg waar ik menig koningsdag in de lampen hing, met een kop koffie voor mijn neus en een baby aan de borst. Wie had dat ooit gedacht. Ik schat in dat miss mini volgend jaar niet meer van de borst afhankelijk is dus maak ik dan graag weer aanspraak op mijn traditionele goudgele rakker.

We vervolgden onze wandeling en vielen van de ene ‘hoi’ in de andere ‘dat is lang geleden’. Het dorpse van Koningsdag, dat is toch wel één van mijn favoriete dingen. ‘De groeten aan je moeder’ en ‘we moeten echt weer eens afspreken’. Kneuterigheid ten top en ik geniet met volle teugen. Zo kan ik prima nog honderd keer koningsdag vieren.

Maar sinds een jaar of vier vindt er een andere, onmisbare, activiteit plaats op (mijn) Koningsdag. Mijn lief speelt met zijn Plaatstaal de sterren van de hemel. Of de regen uit de lucht, het blijft tenslotte wel Nederland. Zo ook dit jaar. Dus na ons burgerlijke rondje dorp, ging miss mini thuis op bed en mister maxi met zijn wagen volgeladen richting Ridderkerk. Alwaar een berg dronken mensen stond te trappelen om mee te zingen met alle Hollandse klappers die Plaatstaal ten gehore brengt (ook te boeken voor feesten en partijen. Einde van dit reclameblok).

En hoewel de bank prima lag en mijn joggingbroek heerlijk zat, hadden wij oppas geregeld en zou moeke voor het eerst sinds tijden weer eens mee gaan met de mannen. Zo gezegd, zo gedaan en zo stond ik zaterdagavond met m’n biertje in m’n handen, in m’n winterjas, te wiebelen voor het podium waar mijn lief in zijn korte broek een feestje bouwde. Een traditie die hopelijk nog vele jaren in stand gehouden wordt.

Met dat optreden kwam aan onze eerste Koningsdag als paps en mams een einde. Geen oranje shots, niet doorzakken of in de lampen hangen.

Maar de koning te rijk met het mooie meisje dat thuis op ons wachtte.

En dat is een traditie waar ik nooit genoeg van zal krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s