Pimp je keuken – Ikea Duktig hack

Iedereen met kinderen, of die wel eens in een huis komt waar kinderen wonen, kent hem: het Ikea keukentje. Misschien wel succesvoller dan de grote mensen keukens en met een gigantisch aanbod aan attributen om de keuken te vullen en aan te kleden. En daarmee een daverend succes voor een kinderverjaardag. Het was dat mijn schoonzus mij waarschuwde om bepaalde cadeaus niet te vroeg te geven, anders had Annabel het keukentje al voor haar eerste verjaardag gekregen.

Maar we wisten ons in te houden en de Duktig schoof een jaartje door. Voor Annabel haar tweede verjaardag stond een gepimpte versie van het mini keukentjes op de planning. In het oorspronkelijke plan zouden wij een nieuw keukentje scoren bij Ikea en deze opknappen. Maar bij nader inzien zou een tweedehandsje prima volstaan en dat scheelde mooi een paar centen.

Hieperdepiep
We vonden een keukentje voor € 35,- en met alle extra attributen erbij, komen we ongeveer uit op de prijs van het standaard keukentje (€ 79,95). Hoewel het nog ruim twee maanden duurt voor Annabel jarig is, staat het keukentje al een paar weken te shinen in onze woonkamer. Het keukentje helemaal af op zolder parkeren vonden we wel erg zonde en Annabel snapt er toch nog niets van. Zo heeft ze er extra lang plezier van.

Ik deelde hem onlangs al op Instagram en ik kreeg nog best veel vragen hoe wij het hadden aangepakt. Reden genoeg om er een blog van te maken dus. Geen mamablog zonder Duktig hack, toch?

Kunnen wij het maken?
Mocht je dit nu lezen en denken ‘dat kan ik niet’, geloof me: dat kun je wel! Het is een karwei wat even wat geduld vraagt, maar wat absoluut niet moeilijk is. Als ik, met mijn twee linkerhanden, dit kan, kan iedereen het. En wat is er nou leuker dan een gepersonaliseerd keukentje voor jouw mini, wat eigenlijk gewoon een mooi accessoire voor je woonkamer is?

Pinterest barst van de mooie voorbeelden en anders levert een zoekopdracht op #ikeaduktig op Instagram je ongetwijfeld ook een berg inspiratie op. Ik ga uit van onze versie, maar in de basis geldt onderstaande werkbeschrijving voor de meeste uitvoeringen.

Ready
Set
Go!

Dit heb je nodig:
Grondverf
Verf (wij kozen voor Flexa strak in de lak)
Verfrollers en een bakje
Schuurpapier (niet te grof)
Hardboard – voor de achterwand (kun je op maat laten zagen bij de bouwmarkt)
Hardboard spijkers
Stickers, of andere decoratie voor de achterwand (een leuk behangetje bijvoorbeeld)
Folie – voor het aanrechtblad
Knoppen – voor onder het kookplaatje
Greepjes – voor de deurtjes

Optioneel: spraypaint voor de kunststof onderdelen (kraantje en wasbak). Wij hebben bewust gekozen dit niet te verven, omdat we uit de omgeving hoorde dat je dan iedere drie maanden opnieuw kunt sprayen omdat het zo gaat bladderen. Aangezien het oorspronkelijke grijs prima bij de look van ons keukentje past, hebben wij dit niet gedaan.

Start pimpin’;
In ons geval moest het keukentje eerst nog uit elkaar gehaald worden voor we aan de slag konden. Koop je het keukentje nieuw, verf de onderdelen dan eerst, voor je hem in elkaar zet.

Schuur alle onderdelen licht op en zet ze met de roller in de grondverf. Als de verf droog is, schuur je het nogmaals licht op en doe je de eerste laag lak erop. Rol de verf goed uit. Liever twee dunne, gelijkmatige lagen dan één dikke, ongelijke laag. Laat na iedere laklaag een nachtje drogen zodat de verf echt goed kan uitharden.

Terwijl de verf droogt, kun je het aanrechtblad beplakken. Wij kochten folie bij deze webshop, waar het aanbod echt gigantisch is en de levering snel. Uiteraard kun je dit ook vinden bij de gemiddelde bouwmarkt of de Action, maar die zijn niet allemaal even makkelijk bereikbaar in Corona tijd (zeker niet met kinderen).

Schuur eventuele bobbeltjes en oneffenheden van het aanrechtblad en ontvet het goed. Knip erna het folie op maat en haal de hoekjes los. Zorg dat je goed hebt uitgemeten dat het folie langs alle zijkanten omgevouwen kan worden. Dit klusje kun je het best met twee man doen (bij voorkeur met iemand die je lief vindt). Haal het papier van het folie en plak het voorzichtig op het aanrechtblad, terwijl je het geplakte folie met een schone doek aanwrijft. Als het hele blad bedekt is, draai je het om en knip je de hoekjes in. Dit vond ik persoonlijk het lastigste stukje van de hele keuken, neem hier echt je tijd voor en doe het niet even snel terwijl je eten op het vuur staat.

Eigenlijk doe je hetzelfde als met het kaften van je boeken. Knip niet te ver in en vouw de hoekjes zo strak mogelijk om. Snijd vervolgens de gaten van het kookplaatje en wasbakje uit. Je kunt er ook voor kiezen om de randen daar om te vouwen, maar aangezien miss mini net zo makkelijk aan de wandel gaat met de wasbak, hadden we liever geen randjes die los kunnen komen en waar ze aan kan gaan peuteren. Door de gaten eruit te snijden, krijg je geen losse randen die je om moet vouwen.

Nu al het hout is geverfd en het aanrechtblad is ingepakt met folie, kan de keuken weer in elkaar worden gezet. Volg hiervoor het stappenplan in het boekje (als je hem tweedehands hebt gekocht, het boekje vind je hier.

Als het keukentje weer in elkaar staat, wordt het tijd voor de achterwand. Bij gebrek aan wit, kochten wij naturel en verfden dit zelf wit. Afhankelijk van wat je ermee gaat doen (behangen, stickers erop etc) kun je natuurlijk voor naturel (de goedkoopste) of wit (ietsje duurder) kiezen.

Na een laagje grondverf en een laagje lak was het tijd voor de stickers. Ik koos voor roze stippen in verschillende maten, te koop via Mevrouw Aardbei (succes met geen geld uitgeven in deze leuke webshop). Ik plakte ze (soort van) willekeurig op de achterwand.

Erna volgde het vastmaken van het hardboard op het keukentje. Een precies werkje, want de rand waarin de spijkers komen is niet enorm breed. Een extra paar handjes komt hier goed van pas. Goed vasthouden en pas op je vingers.

Het einde komt nu in zicht. Als voorlaatste stap is het tijd voor de greepjes. Hier hebben we lang over getwijfeld. Zoals gezegd was overspuiten voor ons sowieso geen optie omdat ik niet wil dat het gaat bladderen. Maar gingen we voor hout en dan knoppen of grepen? Uiteindelijk besloten we dat het leuk was als het roze van de achterwand nog ergens terug zou komen en kozen we voor roze leren greepjes van Wolkedewietje.

Zij verkopen de setjes speciaal voor het Duktig keukentje. Je hoeft dus ook niet te zoeken naar de juiste maten, je hoeft alleen een leuk kleurtje uit te zoeken. Het bevestigen gaat via de bestaande gaten in de deurtjes.

De laatste stap is het bevestigen van de knoppen onder het kookplaatje. Dat zorgde nog voor een kleine discussie met Papabel, die vond dat er drie knoppen moesten komen (voor twee pitten en een magnetron), maar ik vond vier mooier staan.

Zie hier wie er ‘gewonnen’ heeft.

We vrolijkten hem nog wat op met houten en roze accessoires (kratjes van Blokker en pannenset van New Classic Toys) en wat matchend speelgoed (pop van Little Dutch, tuimelaar en regenboog van Grimm’s). Ik ben helemaal verliefd op het resultaat. De keuken staat inmiddels een paar weken in de woonkamer en is nu al niet meer weg te denken.

Annabel kookt en bakt wat af en ik geniet iedere dag van hoe goed het keukentje gelukt is.

Win-win zou ik zeggen 🙂

Succes met pimpen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s