Spaghetti Carbonara

Toen wij een aantal jaar geleden besloten om vakantie te vieren op een camping in de buurt van Rome, had ik uiteraard zin om de stad te verkennen, maar vooral in het lekkere eten wat het land te bieden heeft. Pizza, pizza, ijs, ik lust het allemaal en het liefst veel ervan.

Een collega van mijn lief wist ons te vertellen waar we heen moesten voor de lekkerste spaghetti Carbonara aller tijden. We vonden het restaurant in zo’n zalig pittoresk Italiaans steegje. De tafels gedekt met rood wit geblokte lakens en in de keuken twee stokoude koks die geen woord Engels spraken, maar die ons met handen en voeten duidelijk wisten te maken dat de Carbonara een goede keuze was.

Officieel wordt pasta Carbonara afgeraden als je zwanger bent, vanwege de kans op salmonella besmetting. De beste chef wist mij echter te vertellen dat ik me daar echt geen zorgen om hoefde te maken. Dus dat deed ik dan maar niet. (Een Salmonella bacterie kan alleen de zwangere vrouw ziek maken, niet het het kind. Anders had ik uiteraard nooit het risico genomen.)

Gelukkig voor mijn postuur waren we er maar een klein weekje, maar gelukkig voor mij (en mijn lief) is Italiaans eten uitstekend in je eigen keuken klaar te maken.

Ik kan niet beloven dat hij net zo lekker is, daarvoor zul je eerst zelf in Rome moeten gaan proeven. Maar als je op een zonnige dag je tafel vrolijk dekt en hier een grote schaal van tevoorschijn tovert, weet ik zeker dat je tafelgezelschap je dankbaar zal zijn.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram spaghetti
  • Vijf eidooiers
  • 150 gram Pecorino Romano
  • 250 gram Pancetta (of als iets voordeliger alternatief 250 gram spekreepjes of ontbijtspek. Een beetje van allebei is ook lekker!)
  • 1 ui
  • Vier tenen knoflook
  • Peper


Zo maak je het:

Breng een pan water aan de kook en kook de pasta zoals je gewend bent.

Ondertussen snipper je een ui en pers je de knoflook. Snijd de plakken spek in kleine stukjes.
Verhit een koekenpan op hoog vuur met een scheutje olijfolie. Bak de spek in de koekenpan en voeg na ongeveer 5 minuten de ui en de knoflook toe en laat dit nog een paar minuten mee bakken.

Terwijl je keuken zich vult met de geur van knoflook, ui en spek, scheid je het eigeel van het eiwit en rasp je de kaas. Roer de kaas door het eigeel. Vergeet niet een beetje opzij te houden als ‘finishing touch’ van je gerecht. Roer het eigeel met de kaas tot een glad geheel.

Als de pasta gaar is, giet je hem af en laat je hem even staan tot hij zijn ergste hitte kwijt is. Even laten uitdampen is voldoende. Erna voeg je het eigeel toe aan de spaghetti. Roer dit goed door. Doe erna de inhoud van de koekenpan bij de pasta en roer dit flink door.

Schep een mooie portie op je bord en maak af met wat losse geraspte kaas en flink wat gemalen zwarte peper.

Buon Appetito!

IMG_20200421_192239_resized_20200519_125518762

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s