Speelgoedfavorieten voor onze dreumes

Om te voorkomen dat in deze Corona tijden heel de dag de televisie aan staat, hebben mijn lief en ik afgesproken dat we dagelijks een beetje crea tijd programmeren, iedere dag een klusje beetpakken en pas ’s avonds onderuit gaan op de bank. Tot op heden vergaat ons dat uitstekend. Bijkomend voordeel is dat miss mini graag aanschuift als wij aan de eettafel foto’s uitzoeken, een to-do lijstje maken of een stukje zitten te schrijven.

Waar ze voorheen met een paar minuten verveeld was, duren de activiteiten tegenwoordig steeds een beetje langer. Aangezien het alweer een jaar geleden is dat ik een speelgoedfavorieten  stukje deelde, vond ik het wel weer tijd voor een nieuwe overzichtje van Annabel haar favoriete spellen en activiteiten.

Uiteraard zijn hier, net als in vele andere huishoudens, de Tupperware bakjes, tijdschriften en keukenlades een daverend succes. Maar gelukkig wordt er ook nog met speelgoed gespeeld. Als je het mij vraagt, maken onderstaande activiteiten deze Corona quarantaine een flink stuk draaglijker.

Grimm’s regenboogvriendjes
Toen ik rond de feestdagen besloot dat Annabel echt de regenboogvriendjes van Grimm’s nodig had in haar speelgoedcollectie, had ik nooit verwacht dat ze daar zó fanatiek mee zou spelen. Laten we wel wezen, die voorliefde voor Grimm’s is er eentje van mama (en inmiddels ook steeds meer van papa) maar niet echt van Annabel. Die speelt graag met Tupperbakjes en prijskaartjes.

grimms-12-regenboog-vriendjes

Maar ze bleken een schot in de roos. Vrij kort erna kocht mijn lief de sorteerplank (het grote nadeel én voordeel van Grimm’s, je bent nooit klaar met kopen) voor nu goed voor de motoriek, als ze wat ouder wordt om ze om kleuren te herkennen. Samen zijn ze goed voor dagen speelplezier. Alle poppetjes eruit, alle poppetjes in de vensterbank, alle poppetjes in een willekeurige keukenlade zodat papa en mama er ’s avonds ook nog wat aan hebben. Zoals ik zei: uren speelplezier. En het staat mooi.

Kleien
Hoewel ik een poosje terug nog twijfelde of ze er niet te jong voor was, heeft Annabel absoluut een uitgesproken favoriet: klei! Om te voorkomen dat vier mooie, frisse kleuren, samen één bonk duistere derrie worden, beperken we ons momenteel tot één kleur. Het potje staat in haar speelgoedlade en de meeste dagen is het het eerste wat ze eruit vist als ik zeg dat ze wat te spelen uit kan zoeken. Kleine plukjes eraf halen, alles tegelijk in het potje proberen terug te proppen, er heel hard op slaan of alles van links naar rechts op de tray aan haar stoel verplaatsen, ze is er zo een minuut of twintig zoet mee. Kost geen drol en haalt ook nog eens de creatieve kant in papa naar boven als hij mee moeten spelen van madame.

Woezel en Pip verstoppertje
Dit spelletje is er in talloze varianten en figuurtjes, maar ze doen allemaal hetzelfde. Zet het poppetje aan, verstop het en laat je kindje zoeken. Het poppetje roept iedere tien seconden iets om te helpen. “Joeehoeee, ik ben hieeer”, “Ik ben verstooohooopt” “Kun je me vinden”?

woezel-pip-verstoppertje-spelen-8714649004627

Het is zo’n mega schattig gezicht om dat geconcentreerde bekkie door de kamer te zien turen op zoek naar haar Woezel (of was dat nou Pip?). Meestal struint ze eerst langs plekjes waar hij zich eerder verscholen hield, maar ook onder kussens, achter boeken en op stoelen weet ze haar kleine vriend te vinden. Als mama er na een keer of acht klaar mee is (of ze geen verstop plekken meer weet), gaat ze hem zelf verstoppen. Smelt!

Boekjes lezen
Boekjes zijn eigenlijk altijd al een succes geweest, maar dan vooral om door de kamer te gooien, als opstapje voor de bank te gebruiken of om de blokkenkar te verzwaren zodat je er beter mee kunt lopen. Maar de laatste maanden worden de boekjes echt ‘gelezen’, heeft mevrouw steeds meer favorieten en kruipt ze maar wat graag naast me op de bank om zich te laten voorlezen. Eén van mijn lievelingsmomentjes van de dag. Favoriete boek op dit moment was Woezel en Pip, maar die is zó vaak gelezen dat ie uit elkaar valt. Goede tweede is Kiekeboe Nijntje of het Rupsje Nooitgenoeg Voelboek.

Playon-Crayon-wasco-krijtjes-primaire-kleuren-max-w800


Kleuren

Sinds een tijdje behoort ook kleuren tot de favoriete bezigheden. Echte grote, smalle potloden zijn nog een beetje te uitdagend. Maar de Playon Crayon wasco stapelkrijtjes zijn een hit. Ze passen precies in haar kleine knuistje en als ze klaar is met wild krassen en kleuren, bouwt ze er een toren mee. Officieel zijn deze krijtjes vanaf twee jaar, maar Annabel kan er prima mee overweg.

Ook stempelen (en dan alle stempels opbergen met een andere kleur dop) en het magisch kleuren van Djeco zijn een succes. Met die laatste kun je met een waterstift plastic kleurplaat inkleuren. Zodra de boel opdroogt, is de kleurplaat weer wit. Gekocht voor onze vakantie naar Texel, maar is nu prima tijdverdrijf tijdens alle uren die we thuis zijn.

Televisie kijken
Last but not least, als niks meer helpt en mevrouw alleen maar onderuit op de bank wil (kan het haar niet kwalijk nemen), de tv! Ondanks dat we proberen het televisie kijken tot een minimum te beperken, staat ie uiteraard niet heel de dag uit. ’s Morgens na haar boterham kijkt ze een minuut of tien en aan het einde van de dag fungeert ie een klein half uurtje als babysitter als ik in de keuken bezig ben. Favoriete programma’s zijn Juf Roos (al denkt mama daar inmiddels anders over), de BiBaBoerderij, Mini disco van Videoland, Maan en ik en met stip op één: Dropje. Niet te hysterische televisie die bij voorkeur niet te lang duurt. Madame kan prima aangeven wanneer ze wil kijken, want dan komt ze hoopvol aangesjokt met de afstandbediening in haar handen.

Hoewel ik qua televisieprogramma’s uitkijk naar de tijd dat we lekker samen onder een dekentje Disney films kunnen kijken, zijn er irritantere melodieën te vinden dan die van de BiBaBoerderij. Resultaat is dat ik die tegenwoordig sta te zingen onder te douche.

Maar ik ben vast niet de enige moeder die dat doet.

Een gedachte over “Speelgoedfavorieten voor onze dreumes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s