Jong geleerd: samen koken

Zo zit je onder je kerstboom van je borrel te nippen en zo is het half januari en hebben we collectief de drank en calorieën de deur gewezen. Met een beetje geluk ligt er weer groente in de groentelade, in plaats van dessertwijnen en kerstbonbons en lukt het om je voornemen tot het kwijtraken van een paar kilo waar te maken. Al eerder schreef ik dat mijn voornemen vooral is om wat bewuster met mijn eten bezig te zijn. Prettige bijkomstigheid zou zijn als mijn spijkerbroeken gewoon weer lekker zitten.

Dat ik niet de enige ben die haar voeding over een andere boeg wil gooien, bleek ergens tijdens de luie dagen tussen kerst en oud en nieuw. Annabel dronk al een tijdje nog maar één of twee keer per dag bij me, veelal ’s nachts. Maar steeds vaker liet ze zich troosten met een slokje water, een knuffel of gewoon samen verder slapen in het grote bed.

En ineens was daar het moment dat ik me realiseerde dat ze al twee dagen geen borstvoeding had gekregen. Een moment waar ik best tegenop had gezien, vanwege alle ervaringsverhalen uit mijn omgeving. Maar dit ging zo ontspannen en zonder weerstand, dat ik blij was dat ik Annabel haar eigen tempo had laten bepalen. Bij haar geboorte had bedacht dat ik tegen de kerst wel weer aan een wijntje zou nippen, ik had nooit kunnen denken dat dat de kerst van 2019 zou zijn.

Als een bootwerker
Waar de all-you-can-drink borstvoedingbar in het begin (zeker vanwege de koemelkallergie) een prettige zekerheid was dat ze voldoende voeding binnenkreeg, maken we ons daar tegenwoordig niet meer zo veel zorgen om. Annabel eet het liefst heel de dag en meer dan sommige volwassenen, zeker in deze januari dieet maand. Niet alleen vindt ze het heerlijk om te eten, ze vind het ook interessant om met eten bezig te zijn. En te zijn waar mama is. En vooral te eten wat mama eet.

Dus werd het tijd om bij de eerstvolgende creatieve uitspatting aan de knutsel te gaan. De Montessori Learning Tower stond al maanden op mijn Pinterest prikbord, maar mijn bankrekening ging niet akkoord. Bovendien kon Annabel al die tijd toch nog niet stabiel genoeg staan, dus ik kon nog even sparen. Tot Annabel ineens aan de wandel ging en ik bij een Instavriendinnetje de budget versie tegenkwam.

Met twee simpele (en goedkope!) Ikea krukjes en een beetje voorboor-skills heb je in een mum van tijd je eigen Learning Tower gemaakt en houd je daarna ook nog geld over om eten te kopen om te daadwerkelijks iets te kunnen bereiden vanaf die kekke toren. Initieel had ik de hulp van een handige Harry ingeschakeld, maar bij nader inzien besloot ik toch maar zelf aan de slag te gaan. Het feit dat het mij gelukt is, bevestigt dat deze DIY echt heel prima uit te voeren is als je zelf niet zo enorm handig bent.

Samen koken
Inmiddels hebben wij de Learning Tower een week of twee in gebruik en hij is al niet meer weg te denken uit onze keuken. Als ik begin met koken, haal ik hem uit de kast en zet hem in het zicht. Hoewel ik het natuurlijk leuk vind als ze van voorgerecht tot vlaflip naast me staat, wil ik liever dat ze zelf kiest. Het resultaat is dat ze vaak binnen een minuut naast de toren zit te wijzen dat ze erin wil. En als ze straks iets groter is, kan ze er zelf in klimmen.

IMG_20200107_174624_resized_20200113_031012716  IMG_20200110_171923_resized_20200113_030835288  IMG_20200112_155520_resized_20200113_030835069

Haar kleine prikvingertjes die in alle plakjes komkommer gaatjes maken, of haar lieve neusje dat aan champignons ruikt of het vers gebakken wafels zijn, het is een genot om haar naast me te hebben in de keuken. Natuurlijk moet ik extra opletten waar ik mijn messen leg en moet ze uit de buurt van spatgevaar geparkeerd worden. Maar als het over eten gaat, kun je niet vroeg genoeg beginnen met ruiken, proeven en ontdekken.

Haar aanwezigheid maakt het uitvoeren van mijn voornemens in ieder geval een stuk makkelijker. Want haar geconcentreerde oogjes en nieuwsgierige neusje, maken dat ik zelf ook weer met aandacht kook, in plaats van op de automatische piloot.

Zo kan ze zijn waar mama is en proeven wat mama eet. En nu ze op het aanrecht mee kan kijken, is er van stiekem snoepen tijdens het koken ook geen sprake meer.

Dan passen die spijkerbroeken ook vast in no time weer.

 

 

2 gedachten over “Jong geleerd: samen koken

    1. Ik heb de werkbeschrijving van Desiree gebruikt. Je vindt haar Instagram profiel in het linkje in m’n blog (Insta vriendinnetje). Ze heeft de stappen opgeslagen onder haar hoogtepunten op haar profiel.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s