Share some kindness

De fanatieke Instagrammer heeft het wellicht eens voorbij zien komen. De bedreven knutselaar heeft er allicht eens aan mee gedaan. Mensen die in geen van voorgenoemde groepen vallen, maar wel mijn stories op Instagram bekijken, zijn vast een beetje nieuwsgierig geworden.

Instaswap. De Fall Edition om precies te zijn.

Een aantal jaren terug, toen ik net actief was op Instagram zag ik dit fenomeen voorbij komen. Maar dan vooral in de ‘cadeautjes uitpak fase’ en dus te laat om nog aan te haken. Dit jaar greep ik mijn kans, ik wilde onderdeel zijn van al die uitzoek, inpak en uitpak pret.

Lootjes trekken
Het principe is redelijk eenvoudig. Vier jij thuis kerst of Sinterklaas met lootjes en ben je na al die analoge jaren, waarbij je vijf keer achter elkaar jezelf uit de hoge hoed toverde (of die schoonzus waar je net niks mee kunt), blij met de komst van Lootjetrekken.nl? InstaSwap werkt net zo, maar dan ietsje groter.

Voor een bepaalde datum meld je je aan en op die betreffende datum gaan alle namen in een virtuele hoge hoed, waarna je er eentje per mail krijgt toegestuurd. Voorzien van adres, woonplaats en een deadline. En natuurlijk de Instagram naam van je zogenaamde ‘swapmaatje’. Op basis van de informatie die je vindt op het profiel van je maatje, kun je je presentje gaan maken. Kleien, kleuren, breien of wat voor ander vindingrijk knutselkunstje je onder de knie hebt: als er maar aandacht aan is besteed.

Wat voor muziek luistert hij of zij graag, wat is het favoriete eten? Vakantie vieren op een bounty eiland of in de Ardennen? Doe je hem of haar een plezier met een abstract vingerverf kunstwerk of kies je voor een zelfgebreide sjaal?

Crea bea
Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik het kort na mijn inschrijving een beetje benauwd kreeg. Na wat zoeken op hashtags van voorgaande edities, zakte het vertrouwen in mijn eigen knutselkwaliteiten tot het nulpunt. Dat ik met 26 letters zo nu en dan best een geinig stukkie tekst kan brouwen, wil niet zeggen dat ik creatief ben met macramé, papier maché of glitterplaatjes.

Maar na regelmatig op het profiel van mijn swapmaatje te hebben gegluurd, haar hoogtepunten uit mijn hoofd te hebben geleerd en wat inspiratie van Pinterest te hebben opgesnord, begon ik te knutselen. Een mooi gedicht in een lijstje, oldschool potloodslijpsel in mooie vormpjes, iets te snoepen en wat knusse herfstcadeaus. Met ieder pakje dat ik af kreeg, groeide mijn inspiratie voor iets nieuws. Ondertussen genoot ik via het Instagram account van de officiële Instaswap foundation van hints van andermans pakketjes en deed ik nog wat ideetjes op voor mijn eigen cadeaudoos.

Van het ene idee kwam het andere plan en voor ik het wist was ik uren aan het knippen, plakken en knutselen. Even weg achter de televisie, even niet apathisch langs mijn digitale tijdlijnen scrollen, maar lekker bezig zijn. Niet alleen het bedenken en uitvoeren van de cadeaus, maar ook het inpakken is een belangrijk onderdeel. Strikjes, stickers, kaartjes en lintjes. Ieder pakje een feestje op zich.

Verzenddag
Zo had ik op de dag voor verzending een doos met pakjes, met de grootste zorgvuldigheid omwikkeld met bubbeltjesplastic. Een envelopje met mijn naam bovenop. Het is de bedoeling dat alle swaps op dezelfde dag op de post gaan, zodat het gros op dezelfde dag arriveert en alle gearriveerde swaps zo’n beetje in dezelfde paar dagen online gedeeld worden. Maandag ging de doos op de post en dinsdag zocht ik ongeduldig naar het profiel van mijn swapmaatje of ik iets van een reactie kon vinden.

Die verscheen, en wat werd ik daar blij van. De cadeautjes waren een schot in de roos en ik genoot ervan hoe blij ik werd van de cadeaus die ik een ander gaf. Heel de tijd was ik bezig voor een ander, zonder me één seconde druk te maken om wat ik zou krijgen.

Wat ben ik blij dat ik na al die jaren eindelijk op tijd was en mee kon doen aan dit toffe initiatief. En dan is mijn eigen pakketje nog niet eens binnen!

Share some kindness
Als je zoekt op de #instaswap2019falledition vind je de prachtigste creaties. Alleen maar mensen die cadeaus en kunstwerkjes hebben ontvangen die met de grootste zorg zijn gemaakt of uitgezocht. Share some kindness is het motto, en met recht. Wat word je daar blij van.

De herfst die voor de deur staat maakt me meestal een beetje weemoedig en somber. Maar met deze leuke activiteit, wordt de herfst bijna iets om naar uit te kijken.

Bijna dan. Hopelijk volgt er eerst nog een voorjaarseditie.

Doe je ook mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s