Vorige week vrijdag was ik jarig. Een maand geleden vond ik het wel prima om dat net als anders met wat te eten en een borrel te vieren, maar twee dagen van tevoren bedacht ik me dat een barbecue met een mannetje of 25 misschien toch wat ambitieus was, anderhalve dag voor we op vakantie gingen.
Maar de mensen waren al uitgenodigd en de weersvoorspellingen beloofden veel goeds, dus ik dook de keuken in. Uiteraard was er vlees voor de barbecue en salades en brood voor erbij. Maar de zoetekauw mag niet worden vergeten. Dus maakte ik weer eens worteltjestaart. Normaal maak ik die in een springvorm voor ‘normale’ taartpunten, nu in een rechthoekig bakblik zodat ik er een wat schappelijker formaatje van kon maken. Er was immers nog meer te eten.
Dit heb je nodig:
Voor de taart:
4 eieren
300gr (tarwe)bloem
250gr bruine basterdsuiker
185ml zonnebloemolie
400gr wortelen (gemak dient de mens, kun je gewoon geraspt kopen)
55 gr gepelde walnoten
3 theelepels (1 zakje)bakpoeder
2 theelepels kaneelpoeder
1/2 theelepel zout
Voor de glazuurlaag
180gr zachte boter
180gr roomkaas
3 druppels vanille-extract
250gr poedersuiker
Zo maak je het klaar:
Rasp de worteltjes (of snijd je kant en klare rasp wat fijner), hak de walnoten en klop de eieren los. Verwarm de oven voor op 180graden. Smeer de vorm in met boter of bedek met bakpapier.
Klop de eieren met de suiker tot een romige massa en roer er de olie doorheen.
Zeef de bloem met zout, kaneel, en bakpoeder er boven en mix dit met de eier-boter massa. Voeg daarna de wortelen en walnoten toe en meng alles nog even goed met de mixer. Bewaar eventueel wat geraspte wortel ter decoratie (Jumbo heeft ook leuke wortel suikervormpjes).
Giet of spatel de massa in de taartvorm en bak ong. 50 minuten (in een springvorm van 24cm) of 30 minuten (in een bakblik van 20×30), tot een houten prikker er weer bijna droog uitkomt.
Dan de botercrème; meng eerst de zachte boter met de poedersuiker. Roer erna de roomkaas en vanille extract door. Zorg dat de crème glad en zonder stukjes is.
Serveertip: een beetje citroensap in je botercrème maakt hem lekker fris.
Wanneer de taart goed is afgekoeld, smeer je de botercrème (niet te netjes) over de taart. Bestrooi met wat losse stukjes wortel en smullen maar!