Dertig is het nieuwe twintig

Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld genomen een stukje ouder papa en mama worden dan een jaar of dertig geleden. Waar je tegenwoordig niet raar op hoeft te kijken als mensen een 24-jarige vragen of de zwangerschap een ongelukje was, was je vroeger een laatbloeier als je op die leeftijd je eerste kindje kreeg.

Anno 2019 zijn vrouwen gemiddeld bijna 30 als ze voor het eerst moeder worden. Hoewel ik het tien jaar geleden anders had bedacht, blijk ik slechts een paar maanden van dat gemiddelde af te zitten en als je het mij vraagt, is dat hartstikke prima en wel hierom:

Ain’t no party
Like a ‘lekker in je pyjama op de bank met een kop thee’ party. Maar echt. Hossen, zuipen, experimenteren, doorhalen. Ik heb het allemaal gedaan en ik mis het totaal niet. Jarenlang heb ik in de lampen gehangen en menig avond strompelend over het stadhuisplein geroepen wat een leuke avond ik had. Om daar de volgende dag, op een lege portemonnee en zere voeten na, nauwelijks herinnering aan te hebben. Ik moet er niet aan denken om ’s nachts om 05:00 thuis te komen van een avond stappen en om 06:15 mijn dochter uit bed te plukken.

Money money money
Als ik mijn administratie van een jaar of zes geleden op zou snorren, zou ik tot de conclusie komen dat er destijds behoorlijk minder centjes binnen kwamen. En dat was prima. Want het paste bij het werk dat ik deed en de leeftijd die ik had. Maar als ik van dat salaris ook nog eens een flinke hap had moeten afstaan om parttime te kunnen werken, had Annabel niet zo veel leuke kleertjes gehad. Geld is niet zaligmakend, maar ik vind het prettig dat wij, ook na de komst van Annabel, een comfortabele leefstijl kunnen behouden.

Steady as she goes
Mijn leven is een stuk stabieler dan toen ik 24 was. Wilde ik nog studeren, wilde ik een andere baan? Het heeft me best even gekost om de rust te vinden in mijn dagelijkse bezigheden. Uiteindelijk besloot ik op mijn 26e nog een HBO-programma te volgen en heb ik inmiddels, voor het eerst in mijn leven, een vaste aanstelling. Dat is natuurlijk geen garantie voor een leven lang werk, of plezier in wat je doet. Maar in ieder geval een stuk comfortabeler je zwangerschapsverlof in gaan dan met het uitzendcontract wat ik zes jaar terug had. Bovendien maakt die baan dat we in een prachtige gezinswoning in ons geliefde Barendrecht wonen. In dezelfde wijk als waar ik zelf opgroeide, hoe fijn wil je het hebben.

No stress
Hoewel ik nog steeds niet de kalmte zelve ben, (en dat waarschijnlijk ook niet zal worden, al word ik honderddertig) ben ik veel meer zen dan een jaar of wat geleden. De eerste maanden van Annabel haar leven heb ik me meermaals afgevraagd hoe de 25-jarige variant van mezelf met de situatie was omgegaan. Ik betwijfel of ik zonder kleerscheuren doorheen was gekomen. Maar ook familiedrama’s, intriges op het werk en vriendinnen die verwikkeld zijn in hun eigen reality show: ik laat me niet meer gek maken. Nou ja, niet meer zo snel als vroegâh. Ik blijf wel gewoon mezelf natuurlijk.

Mijn lievelingsmens
The best for last: de belangrijkste reden van allemaal. Toen ik 24 was, kende ik mijn lief nog niet. Op vijftien oktober 2014 gingen wij voor het eerst op een date die geen date was en inmiddels mag ik hem al bijna vijf jaar de mijne noemen. En hoewel een baby maken in theorie met een hele hoop andere mannen had gekund, ben ik ervan overtuigd dat het resultaat dan niet in de buurt was gekomen van onze kleine lieveling.

 
Hoe oud was jij toen je voor het eerst papa of mama werd? En is dat hoe je het altijd voor je had gezien?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s