Voorlees favorieten

Elke jaarwisseling stel ik mezelf een aantal (niet zo) haalbare doelen. En elk jaar is het lezen van meer boeken er eentje die wél de lijst haalt, maar die ik maar niet lijk te kunnen realiseren. 

Gelukkig heb ik tegenwoordig m’n lieve dochters die dat falen een beetje nuanceren, zij willen namelijk élke dag meer boeken lezen. Aangezien de voorleesmomentjes nog één van de weinige zijn waarop de beide dames ontspannen plaats kunnen nemen op mijn schoot, maak ik dankbaar gebruik en (voor)lees ik wat af.

Ze zijn ook nog eens alles behalve kritisch, want ze nemen genoegen met zeven dagen per week hetzelfde boekje. Daar trekt mama dan weer de grens. Om het voorlezen voor iedereen leuk en afwisselend te houden, kopen we regelmatig nieuwe boeken en verandert de samenstelling van de boekenrekjes in huis zo veel mogelijk. Maar bij dat rouleren valt wel op dat een aantal boekjes eigenlijk nooit naar zolder verdwijnt. Gewoon omdat ze zó leuk zijn, dat we er nooit genoeg van krijgen. Omdat de zoektocht naar leuke voorleesboeken volgens mij oneindig én universeel is, besloot ik onze favorieten te vereeuwigen in een blog. We beginnen met de kleuter editie. Hopelijk helpt het jou bij je volgende verlanglijstje, bieb bezoekje, marktplaats struin uurtje of sponsoring van de lokale boekwinkel.

Daar zijn ze, onze zes lievelingsboeken voor kleuters, in willekeurige volgorde:

Word nooit groot – Quentin Blake, Roald Dahl
Een fantastisch kleuterboek, gebaseerd op de verhalen en stijl van Roald Dahl, waarin groot worden zonder saai te worden centraal staat. Want volwassenen, die snappen er niks van. Die worden elk jaar saaier en hebben commentaar op kinderen die wél alles uit het leven willen halen. De boodschap is duidelijk: wees rebels en ondeugend.
Trek je eigen plan en trek je niets aan van volwassenen. Word groot zonder daarmee je wilde plannen en grootse toekomstdromen te verliezen. Soms wat scherp met een enkele opgetrokken wenkbrauw van mij (maar daardoor extra leuk voor Annabel). Een grappig en ondeugend boek op rijm wat Annabel doet schaterlachen en mij elke keer bij de laatste pagina laat glimlachen van oor tot oor. 
De Leeuw in de Muis – Rachel Bright
Ik schreef er al iets over in mijn Sinterklaas blogje, maar dit boek is toch wel echt één van mijn ‘all time favourites’.  Het boek gaat over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Het is een mooi, groot prentenboek met kleurrijke tekeningen die zowel de kleuter als de (bijna) peuter aanspreken. Het boek is op rijm, wat het bij ons in huis sowieso heel goed doet en de laatste pagina bezorgt me elke keer dat ik hem lees weer kippenvel. Ik ben dol op boekjes met een verstopte boodschap zonder dat het een gezapig of degelijk verhaal wordt en de Leeuw in de Muis doet dat perfect. Daarnaast zijn er meer boeken uit deze serie en dat is een fijne bijkomstigheid voor toekomstige verlanglijstjes en cadeau ideetjes. 

Heb jij misschien olifant gezienDavid Barrow
Dit boekje was typisch een gevalletje van ‘De recensies zijn zo goed, die moet ik hebben’. Vol enthousiasme zette ik dit boek op het verlanglijstje voor Pollewoppie haar vierde verjaardag. Zonder er één keer doorheen te bladeren, liet ik me leiden door de recensies op Bol.com. Tot ze het boekje daadwerkelijk kreeg en ik me afvroeg wat er precies zo leuk aan was. Het leek vooral een erg saai boek voor een kleuter. De strekking van het boekje is dat een olifant en zijn vriendje verstoppertje gaan spelen en olifant zichzelf, bepaald niet goed, gaat verstoppen. Maar grappig genoeg vindt Annabel het keer op keer prachtig dat het kereltje de olifant niet kan vinden terwijl hij overduidelijk slecht verstopt is. Zo zie je maar, die kinderkoppies werken echt anders dan ons ‘alles-logisch-willen-maken’ brein. Stiekem dus toch gewoon een hit!


FloddertjeAnnie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp
Tot Annabel haar eerste verjaardag was ze kaal. Toen haar haren EINDELIJK gingen groeien, ging het alle kanten op, weigerde ze iedere vorm van strikjes en speldjes en dus ging ze een jaar liefkozend door het leven als Floddertje. Met haar wilde pieken, tuinpakjes en guitige ogen kon ze prima door voor de hoofdpersoon uit de verhalen van Annie en Fiep. Het kan dus ook geen wonder zijn dat dit boekje al een hele tijd steady tot Annabel haar favorieten behoort. Floddertje beleeft, een tikkie gedateerde, alledaagse avonturen met één terugkerend thema, ze wordt daarbij ongelooflijk smerig. Samen met hondje Smeerkees drijft ze haar moeder tot waanzin en Annabel tot de slappe lach. Die kan haar lol niet op, want op school is momenteel het thema ‘schoon en vies’ waarin Floddertje en haar verhalen een glansrol hebben. Dat wordt Floddertje op repeat de komende weken, vermoed ik.


De GruffaloJulia Donaldson
De Gruffalo is een grappig boekje op rijm over een wanstaltig uitziend monster. In het boek wordt een muisje in het bos door drie roofdieren bang gemaakt en op slinkse wijze uitgenodigd bij hem thuis waar de muis als hoofdgerecht zal dienen. Het slimme muisje verzint echter een angstaanjagend dier als vriend om de roofdieren weg te jagen, de Gruffalo. In een rijmende opsomming wordt beschreven hoe de Gruffalo er precies uitziet en hoewel ik blij ben dat de Gruffalo niet echt bestaat, is hij toch niet eng genoeg om het boek echt spannend te maken. Hij oogt eerder wat onhandig en lomp en hoe ouder. Het verhaal krijgt vervolgens een grappige en onverwachte wending. Alweer een hoofdrol voor een muis die, ondanks zijn formaat, de andere dieren te slim af is. 


Samen hierOliver Jeffers
Misschien wel één van de mooiste kinderboeken die ik ooit heb gelezen. Zowel qua vormgeving als qua tekst. Met prachtige tekeningen en korte, pakkende teksten schrijf Jeffers over de aarde en alles en iedereen wat erop woont en leeft. Hoe we zuinig moeten zijn op die aarde en elkaar en dat er voor iedereen een plekje is. Elke keer dat we dit boek lezen zien we nieuwe dingen. En omdat Annabel steeds een beetje meer begrijpt, is haar reactie op het verhaal ook elke keer anders. De fijne schrijfstijl en subtiele grapjes maken dit een feestje om voor te lezen en, getuige het aantal keer dat Annabel dit boekje kiest voor het slapengaan, ook een feestje om voorgelezen te worden. Ook een erg fijn kraamcadeautje.

Veel leesplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s