Inmiddels is de mededeling dat de huidige maatregelen nog tot (in ieder geval) het einde van de maand zullen worden verlengd wel bij iedereen doorgedrongen. Vakanties die in het water vallen, familiebezoekjes die nog even op zich laten wachten en woonboulevards die voorlopig nog niet mogen worden bezocht.
Wat betekent dat we nog meer moeten knutselen, liedjes zingen en thuis-juf zijn of dat je geforceerd met je lief aan de eettafel je werk moet proberen te doen. En, in mijn geval, betekent dat hoogstwaarschijnlijk ook nog een paar weken snoepen. Want hoewel onze avondmaaltijden echt prima in balans zijn, geeft deze semi quarantaine wel een boel extra tijd om zelf dingen te bakken.
In principe is hartig meer ‘mijn ding’, als het over bezig zijn in de keuken gaat. Zoetigheid koop ik veelal kant en klaar in de supermarkt of bij de bakker. Maar deze koekjes zijn zo’n ongelooflijk succes, dat ik ze graag met jullie deel. Hij komt uit de Bakbijbel, mijn favoriete bakboek, ik heb alleen de ‘vulling’ een beetje aangepast.
In het recept wordt vanille-extract genoemd. Deze maak je eenvoudig zelf door 3 opengesneden vanillestokjes in een flesje met 100 ml wodka te stoppen en dit een maand te bewaren. Mocht je deze koekjes dit weekend al willen maken (en eigenlijk wil je dat) kun je ook vanille-extract uit de winkel gebruiken.
Dit heb je nodig:
140 gram boter, op kamertemperatuur
110 gram suiker
100 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel vanille-extract
¼ theelepel zout
1 ei, op kamertemperatuur
210 gram bloem
¾ theelepel baking soda
50 gram pure chocoladecallets (of 50 gram van een reep in hele kleine stukjes)
75 gram witte chocoladecallets (of 75 gram van een reep in hele kleine stukjes)
75 gram fudge caramel in kleine blokjes
Zo maak je ze:
Doe de basterdsuiker, suiker, boter, vanille-extract en het zout bij elkaar in een grote kom en mix het tot een glad geheel.
Mix het ei erdoor.
Voeg de bakingsoda en bloem toe aan het mengsel en kneed door elkaar.
Meng als laatste de caramel en chocolade door het deeg.
Maak van het geheel een rol van zo’n 4 centimeter dik en pak in met huishoudfolie.
Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C en leg een stuk bakpapier op je ovenplaat.
Snijd van het deeg plakjes van 1,5-2 centimeter en leg deze met voldoende tussenruimte op de bakplaat.
Bak de koekjes in zo’n 15 minuten gaar. (let op: als ze uit de oven komen zijn ze nog heel slap. Dat trekt wel bij als ze afkoelen)
Laat ze afkoelen op een rooster. Maar niet te lang, want als de buitenkant krokant en de binnenkant nog zacht en warm is, dan zijn ze het állerlekkerst.
Geniet! (En koop niet te veel ingrediënten in één keer, voor je het weet eet je ze iedere dag.)
