Stick like glue

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: er wordt weer geslapen in huize Mamabel. Na zestien maanden tobben, nachtbraken, hazenslaapjes en wiegeliedjes, lijkt Annabel in de gaten te hebben hoe slapen werkt en hoe fijn het is om dat klokje rond te doen. Sinds de jaarwisseling maken wij nachten die wel wat weg hebben van die uit het pre-baby tijdperk en man, wat genieten we daarvan.

Nu gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat dit niet louter komt door het doorslapen van Annabel. De bacillen die begin november bij ons zijn ingetrokken hebben hun huurcontract verlengd en wij verkeren inmiddels allen in een chronisch staat van verkoudheid. Daardoor produceert Papabel ’s nachts een geluid waar menig houtzagerij jaloers op zou zijn. Gelukkig is de oplossing eenvoudig en wordt de logeerkamer dankbaar gebruikt. We zijn nou eenmaal een stuk gezelliger als de nachten beter zijn en als apart slapen daar de oplossing voor is, is dat een klein offer. Het kan immers zomaar weer voorbij zijn en er is niets wat de relatie zo op scherp zet als zulke dramatische nachten. Na bijna anderhalf jaar papa en mama te zijn, weten we dat.

Relatieboost
Daarom verbaast het me zo, dat er stellen zijn die denken dat een baby de relatie wel op kan lappen als deze in een sleur terecht is gekomen. Stellen die, om wat voor reden dan ook, veel te lang bij elkaar zijn gebleven en hun relatie zo nu en dan een boost proberen te geven. Bijvoorbeeld door het maken van een verre reis, het kopen van een huis of het adopteren van een zwerfkat. Allemaal dingen die wellicht niet erg handig, maar ook niet onoverkomelijk zijn. Die mooie reis ervaring pakt niemand je af als je bij het verbleken van je zongebruinde huid toch besluit uit elkaar te gaan en dat huis kun je hopelijk (in de huidige markt in ieder geval) met een fijne winst verkopen zodat je allebei met een goed gevulde portemonnee aan je nieuwe leven kunt beginnen. En de geadopteerde pluizenbol is na een week of wat ook wel gewend aan de nieuwe situatie.

Maar een kind is voor altijd van jullie samen. En moet, met een beetje pech, lijden onder de alleen maar slechter wordende of verbroken relatie, als blijkt dat je een baby er niet ‘even bij neemt’ of jullie vast weer dichter tot elkaar brengt.

Ruzie maken
In de eerste maanden na Annabel haar geboorte hebben mijn lief en ik meer ruzie gemaakt dan in alle jaren ervoor. Niet omdat we echt boos waren op elkaar, maar omdat we moe waren. Klaar met die zure melkwalm op al onze kleren. Gefrustreerd dat we al drie maanden probeerden een eet-date te plannen met vrienden, maar al onze vaste oppasadresjes het druk hadden, of ik toch ineens geen hele avond weg durf zonder ukkie. Onze draai vinden in aangepaste werktijden, een veranderd inkomen en uitgaven die toch hoger uitvielen dan we hadden gedacht. Geïrriteerd dat ik voor de zoveelste keer moest stofzuigen omdat ik niet wilde dat ons tijgerende mini mensje door de bagger lag te dweilen die vriendlief meebracht onder zijn schoenen. Waarop hij dan weer verzuchtte dat ik echt niet de enige ben die iets doet in huis.

Een baby is alles behalve een lijmmiddel. Het trekt je relatie volledig open. Legt ieder pijnpunt onder de loep en confronteert jezelf en de ander met je eigen en elkaars tekortkomingen, voorkeuren en kwetsbaarheden. Een kindje krijgen schudt je hele leven door elkaar en als je relatie al op losse schroeven staat, is dat nou net iets wat je niet kunt gebruiken.

Het wordt beter
Nu, anderhalf jaar later, lijken we de boel een beetje onder controle te hebben. Vergeten we nog steeds de helft van de tijd Annabel haar rugtas te checken op luiers als we op pad gaan, maar lachen we erom. En als we toch haar rietjes beker op het aanrecht laten staan, ligt er in ieder geval een exemplaar bij de meest bezochte adressen, zodat miss mini niet hoeft uit te drogen.

Stofzuigen doe ik nog steeds op dagelijks basis, maar ik snap heel goed dat die dwangmatigheid niet de schuld is van de moddervoeten van Le Boyfriend. We hebben ons sociale leven weer terug en kunnen me-time en family-time uitstekend combineren. En we maken gelukkig ook geregeld tijd voor een beetje quality time met z’n tweetjes.

Aangezien ik geen relatietherapeut ben, zal ik mensen niet snel vertellen wat ze wel en niet met hun relatie moeten doen. Maar als jij denkt dat je, tussen poepexplosies en kinderopvangfacturen door, nog tijd hebt om aan je relatie te werken, kun je nog weleens van een koude kermis thuiskomen.

Dus als ik stiekem toch een klein advies mag geven, zou dat zijn om niet aan kinderen ‘te beginnen’ als je niet zeker bent van je relatie. Want zonder die goede basis hadden wij het afgelopen anderhalf jaar nooit overleefd.

Dat, en het logeerbed

 

 

 

6 gedachten over “Stick like glue

 1. Hier hetzelfde. Na anderhalf jaar hadden we alles wel een keer gehad en konden we eindelijk zeggen dat we als een team aan het opvoeden waren. Een beter team dan ooit! Nu maar hopen dat we dit onthouden bij baby 2 🙈

  Like

  1. Het is toch ook een enorme zoektocht. Ik kan me niet voorstellen hoe mensen dat doen als ze eigenlijk al niet lekker in hun relatie zitten. Fijn dat het bij jullie uiteindelijk zo goed ging. En inderdaad vasthouden ❤️

   Like

 2. Een kind nemen om iets te willen lijmen heb ik ook nooit begrepen, gek genoeg wel eens gedacht… Toen ik 18 was… En ik kwam van een koude kermis thuis, nog nooit zo hard moeten vechten voor iets… Een ‘gezin’ willen hebben voor mijn zoon. Nu bijna 11 jaar verder lachen we er samen om… Hoe we bij iedere huilbui van Milan in paniek raakte en ruzie kregen….met Luuk is het zo fijn, omdat we het allemaal nog eens mogen doen, maar dan met een stuk minder turbulentie eromheen en dat scheelt enorm!!!!!

  Heb weer genoten van wat blogs om 03:43… Dit keer niet door baby Luuk, die slaapt tegenwoordig goed, maar de rest van het jongvee is ziek 😂

  Fijne nachtrust❤️

  Like

  1. Ja, het is jou/jullie anders ‘vergaan’ dan de meesten. Maar jullie hielden wel stand en zijn nu sterker dan ooit, kan ik me zo voorstellen. En fijn dat je nu nog eens een paar versnellingen lager kan genieten van zo’n heeeeeerlijk mini mensje ❤️ Hopelijk is iedereen inmiddels weer beter 😘

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s